23.08.2022.
Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima
23. kolovoza 2022.
SIMONA ŠANDRĆ GOTOVAC
Sveta misa zadušnica i ispraćaj tijela dr. Simone Šime Šandrić Gotovac
23. kolovoza 2022.
TZGS

U petak 19. kolovoza, u sklopu događaja Glazbene večeri na utvrdi Kamičak, u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Sinja i Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije, uspješno su održani koncerti Tria Sudar Percussion i sastava Black Coffee.
Zbog loših vremenskih i tehničkih uvjeta u večernjim satima, umjesto na utvrdi Kamičak, koncert se održao u Gradskom kinu Sinj, gdje smo mogli svjedočiti virtuoznim nastupima vrhunskih glazbenika.

Turistička zajednica grada Sinja već nekoliko godina organizira uspješne i iznimno dobro posjećene koncerte klasične, ali i tradicijske te jazz glazbe.


U sklopu manifestacije Glazbene večeri na utvrdi Kamičak do sada su koncerte održali: Akademski harmonikaški orkestar „Ivan Goran Kovačić“, Sara Reinar, Jazz swing kvintet „Repassage“, Puhački kvintet „Kalamos“, udaraljkaški ansambl „Sudar Percussion“, etno glazbenica Dunja Knebl sa sastavom Kololira i etno sastav Veja, Ratko Zjača – Stefano Bedetti i Nocturnal Four, ZZ Quartet te trio Ex Ponto,TRIO VENTUS, kvartet Papandopulo, duo Sara i Željko Brodarić Jappa.
Pravi glazbeni pogodak u sridu, za Sinjane i goste, bio je ovogodišnji nastup fantastičnog tria Sudar Percussion s izvedbama klasične glazbe i renomiranog jazz sastava Black Coffee s jazz standardima.
O izvođačima: Dio ansambla Sudar Percussion koji djeluje u okviru Udruge Samoborski udaraljkaši (15 članova), od svojih početaka 2010. zalaže se za promicanje i popularizaciju klasičnih udaraljki i udaraljkaške, također hrvatske glazbene literature. U projektu Sudar Percussion trio, čiji je umjetnički voditelj Goran Gorše, zastupljena su djela hrvatskih skladatelja kao i hrvatskih aranžera globalne udaraljkaške scene. Uz zanimljivost udaraljkaškog instrumentarija i koncertnog programa, ansambl Sudar Percussion trio svojom akustičnom atraktivnošću i virtuozitetom glazbenika nimalo ne odstupa od velikih multimedijalnih udaraljkaških projekata koji se najčešće vežu uz veliki ansambl Sudar Percussion. U projekt su uključene dvije marimbe, vibrafon, koncertni bas bubanj, bongosi, cajon, snare i druge, manje udaraljke. Do sada je Trio ima zapažene nastupe u Samoboru, Zadru, Poreču, Rovinju, Koprivnici, Klanjcu, Solinu, Slavonskom Brodu, i drugim gradovima te Sloveniji.
Black Coffee je poznati splitski jazz sastav, koji djeluje od 1993.godine. Prvi nosač zvuka izlazi im 1996. pod nazivom ” BLACK COFFEE “. Od tada do danas grupa je nastupala na mnogobrojnim jazz i etno festivalima, te su izdali niz albuma. Ističe se suradnja Black Coffee s talijanskim bandoneonistom – Danielom di Bonaventurom, s kojim 2009. objavljuju CD za talijansku etiketu “Caligola Records” iz Venecije pod nazivom “Dall altra parte del Adriatico”. Godine 2012. Black Coffee zajedno s Danielom di Bonaventurom izdaju svoj drugi album za etiketu „Caligola records“ pod nazivom „Adagio“, a promoviran je u „Teatro Candiniani“, Mestre i u Zagrebu u maloj koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“. Band je najviše surađivao s američkom pjevačicom karipskih korijena Martinom Thomas, a od 2010. stalni član sastava je pijanist Ivan Ivić. U ovoj postavi 2015. izdaju album „Yo Yo“ za etiketu „Scardona“ kao svojevrsni „hommage“ glazbi 20. stoljeća. Godine 2020. ista postava izdaje album pod nazivom „Once upon a time“ za talijansku etiketu „Caligola records“. Gosti na albumu su talijanski renomirani umjetnici Daniele di Bonaventura i Massimo Dona. Ove godine Sinjanima i njihovim gostima predstavili su novu pjevačicu Danijelu Prpić.

Zahvaljujemo se dragoj publici na razumijevanju zbog promjene lokacije, a posebno gospodinu Ivanu Šentiji voditelju Gradskog kina Sinj, što nam je u kratkom roku osigurao prostor i tehničku podršku kako bi ovi glazbeni virtuozi održali svoje nastupe! Također zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u realizaciji ovog događaja.

Reportažu s ovogodišnjih Glazbenih večeri koje su se s utvrde Kamičak preselile u prostor Gradskog kina, donosimo vam na poveznici: https://youtu.be/lwDMoKKqmx4