logo_gradSinj_naslovna
Poziv za konferenciju za medije, predstavljanje marketinških i promotivnih aktivnosti projekta “Sinj u sridu”
11. listopada 2019.
Svečano otkrivena bista dr. Marka Veselice
11. listopada 2019.

U organizaciji Grada Sinja i Matice hrvatske Ogranak Sinj, dana 10. listopada u dvorani Muzeja Sinjske alke održan je okrugli stol „Život i djelo dr. sc. Marka Veselice“.
Okrugli stol održan je povodom svečanosti postavljanja i otkrivanja biste ovog istaknutog Sinjanina, hrvatskog rodoljuba i intelektualca u parku na Šetalištu Alojzija Stepinca u Sinju.
Prije početka okruglog stola nazočne, među kojima su bili supruga Marka Veselice, Božena Veselica i njihove kćeri s obiteljima, pozdravili su tajnik Viteškog alkarskog društva Ivan Nasić i gradonačelnica Sinja Kristina Križanac.
O životu i djelu dr. sc. Marka Veselice na okruglom stolu govorili su fra Mirko Marić, predsjednik Ogranka Matice Hrvatske u Sinju, profesori Velimir Borković i Marko Duvnjak te politolog Jakov Žižić.
U glazbenom dijelu programa nastupio je Mješoviti zbor grada Sinja. Moderator večeri bio je Branimir Romac.
Marko Veselica (1936. – 2017.) bio je istaknuti Sinjanin, hrvatski rodoljub i intelektualac, ugledni ekonomist i političar, član vodstva Matice hrvatske i jedan od najistaknutijih sudionika Hrvatskog proljeća te važni disident u komunističkoj Jugoslaviji zbog čega je bio i dugogodišnji uznik u komunističkim zatvorima.