STOŽER SDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 8.7.2021.
8. srpnja 2021.
2. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA SINJA
8. srpnja 2021.
SASTANAK SVEUČILIŠTE

U Gradskoj vijećnici Grada Sinja danas je održan sastanak gradonačelnika Sinja Mira Bulja i njegovih suradnika s rektorom Sveučilišta u Splitu Draganom Ljutićem i njegovim suradnicima te pročelnikom djelokruga poslova Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Tomislavom Đonlićem. Tema sastanka bila je suradnja Grada Sinja i Sveučilišta u Splitu.

Rektor Sveučilišta upoznao je gradonačelnika s tijekom Studija mediteranske poljoprivrede koji se ove akademske godine otvorio u Sinju, trenutnom logistikom koju pruža Grad Sinj te potrebama studija.

Gradonačelnik Bulj istaknuo je potrebu uspostave srednjoškolskog smjera u području poljoprivrede u Sinju . Pročelnik u Splitsko-dalmatinskoj županiji Tomislav Đonlić složio se s prijedlogom te je zaključeno kako će se u Sinju već od sljedeće školske godine pokrenuti jedno razredno odjeljenje.

O centrima kompetencije u poljoprivredi izvijestila je viša savjetnica za obrazovanje i znanost za svjetsku banku dr. sc. Danica Ramljak koja je istaknula potrebu za izradu Strategije u poljoprivredi. Iskazala je želju za osnivanjem Inovacijskog centara za digitalnu poljoprivredu u Sinju, kao mogući zajednički projekt Sveučilišta i Grada, te uspostavu studijskog programa digitalne poljoprivrede. Naime, dr.sc. Ramljak je kazala kako je digitalizacija priča o budućnosti koju možemo graditi već danas kako bismo pratili brzi i kvalitetni razvoj poljoprivrednih gospodarstava, ali i poljoprivrede u cjelini, uvođenjem digitalnih tehnologija. To bi, smatra Ramljak, Sinj i Sveučilište svrstalo u sam svjetski vrh.

Gradonačelnik Miro Bulj smatra kako su današnjim sastankom postigli velik iskorak.

‘Osim Sveučilišta i onoga svega što će Grad Sinj dati, govorili smo o Inovacijskom centru za digitalnu poljoprivredu, koja će biti van dijela Sveučilišta, gdje će Grad također sudjelovati i prostorno i financijski. Uskoro ćemo potpisati ugovor o suradnji sa Sveučilištem u Splitu, što će biti veliki iskorak za naš Grad. Također, od Splitsko-dalmatinske županije dobili smo potvrdu da će se u Sinju otvoriti novi odjel, novi razred unutar srednje škole, smjer poljoprivrede. Vertikalu obrazovanja prilagodit ćemo onome što je naš potencijal i ono što u ovome trenutku želimo razvijati, a to je poljoprivreda’, kazao je gradonačelnik Bulj.

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić podsjetio je kako je Sveučilište Studij mediteranske poljoprivrede premjestilo u Sinj, što je odjeknulo u cijeloj Hrvatskoj i šire.

‘Upravo je to trend kojim ide današnje moderno znanje, nastava i naukovanje, dakle idemo prema lokalnim sredinama i ojačavamo znanje lokalnih sredina. Oduševljen sam koliko vrlo značajnih ljudi živi u Sinju i okolici i bave se poljoprivredom. Kada pogledamo cijelu našu županiju, mi imamo jednu veliku snagu i uz jedno zajedništvo možemo dati perspektivu. Sve ovo radimo radi naših budućih studenata, radi naše mladosti’, kazao je rektor Ljutić.

Na sastanku je zaključeno kako će Grad Sinj i Sveučilište u Splitu kontinuirano jačati suradnju, a Studij poljoprivrede i budući Inovacijski centar biti će samo početak te značajne suradnje. U planu je izgradnja učionica u zgradi ‘Štalija’ za studente koji pohađaju Studij mediteranske poljoprivrede.

Sastanku su uz gradonačelnika Mira Bulja i rektora Dragana Ljutića nazočili Denis Bobeta, zamjenik gradonačelnika, prof. dr. sc. Tomislav Kilić, prorektor za poslovanje, prof. dr. sc. Goran Kardum, prorektor za nastavu, prof. dr. sc. Željko Radić, prorektor za pravne poslove i razvoj ljudskih potencijala, prof. dr. sc. Stipan Janković, pročelnik Odjela zdravstvenih studija, prof. dr. sc. Ivan Pavić, voditelj preddiplomskog studija Hotelijerstvo i gastronomija, Filip Klarić-Kukuz, glavni tajnik Sveučilišta u Splitu, Ivana Pletković, pročelnica Ureda rektora, Jelena Hrga, voditeljica Odjela za financijsko poslovanje i računovodstvo, Nataša Musap, tajnica rektora, doc. dr. sc. Josip Gugić, voditelj Studija mediteranske poljoprivrede, mr. sc. oec. Ivana Pavić, dipl.inf, v.d. pročelnica Upravnoga odjela za prostorno uređenje, komunalne djelatnosti, gospodarstvo i upravljanje imovinom, dr. rer. nat. Mislav Cvitković, Odjel za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Frano Boko, mag.ing.mech, predsjednik Odbora za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, obnovi i razvoj Grada Sinja i Ivica Mastelić, dipl.ing agronomije, viši stručni suradnik za poljoprivredu u Gradu Sinju.