STOŽER CZ SDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 23.05.2022.
23. svibnja 2022.
GRAD SINJ
Održana koordinacija gradonačelnik i načelnika s područja Cetinske krajine s direktorom tvrtke „Vodovod i odvodnja Cetinske krajine d.o.o.“ Josipom Miočem
24. svibnja 2022.
KOSINAC

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj i direktor tvrtke „Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine“ Josip Mioč danas su na Kosincu održali konferenciju za novinare, na kojoj su govorili o poskupljenju usluga isporuka električne energije tvrtki ‘Vodovod i odvodnja Cetinske krajine’ za 400 posto te analizi poskupljenja vode građanima i poslovnim subjektima.

Bulj je kazao kako je došlo do enormnog poskupljenja električne energije, čime je dovedena u pitanje likvidnost tvrtke ‘Vodovod i odvodnja’ te dostava vode potrošačima na području Cetinske krajine te splitskog i omiškog zaleđa. Poskupljenje će također, tvrdi Bulj, prouzrokovati urušavanje ionako lošeg gospodarstva na ovom području te gubitak radnih mjesta. Zbog svega toga predlagao je da se napravi objedinjena javna nabava za cijelu Hrvatsku, osobito za brdsko-planinska područja.

‘Poskupljenje od 400 posto imat će ogromne efekte, kako na kućanstva tako i na ovo malo gospodarstvenika što ih je ostalo na području Sinja i cetinskog kraja te drugih brdsko planinskih područja, jer upravo tim područjima, koja su i demografski i ruralno zapuštena, treba najviše električne energije. Trošak električne energije za ‘Vodovod i odvodnju’ ove će godine u javnoj nabavi s prošlogodišnjih 2 milijuna i 300 tisuća kuna popeti se na 10 milijuna i 400 tisuća, što je poskupljenje od 400 posto. U četvrtom mjesecu prošle godine račun za struju ‘Vodovoda i odvodnje’ iznosio je 180 tisuća kuna, a ove godine je nešto manji od 1 milijun kuna’, kazao je gradonačelnik Bulj.

Bulj je istaknuo kako će zbog poskupljenja električne energije, temeljem analize koju je direktor Josip Mioč dostavio suvlasnicima Društva, doći do poskupljenja cijene vode za kućanstva i to s 4 kune po kubiku na 7 kuna, a gospodarstvenicima i industriji sa 6 na 10 kuna.

‘Vlada se hvali da je električna energija poskupila 10 posto., što nije istina. Vlada ovim poskupljenjem opravdava gubitke plinarske industrije, koje namjerava pokriti preko sirotinje, na koju će izvršiti još veći udar. Slao sam službene zahtjeve za sastanak na ovu temu i bivšem ministru gospodarstva Tomislavu Čoriću i sadašnjem Davoru Filipoviću te HEP-u da riješimo ovaj problem. Telefonom su mi javili da je ova tema od interesa, no službeni odgovor i poziv na sastanak nisam dobio. Mene zanima koliko Cetinski sliv ima udjela u dobiti ukupnoj HEP-a, koliki je postotak dobiti s Cetinskog sliva i koliko nam vraćaju, očito ništa’, kaže Bulj.

Bulj će, kako kaže, o poskupljenju električne energije i problemima u kojima se zbog toga našla tvrtka ‘Vodovod i odvodnja’, razgovarati s gradonačelnicima i načelnicima Cetinske krajine.

‘Naložit ću predstavniku Grada Sinja u Skupštini ‘Vodovoda i odvodnje’ da se cijena električne energije plati točno kako je Vlada rekla, odnosno prošlogodišnji iznos računa plus 10 posto, a ako će isključiti, neka dođu za Alku predsjednik Plenković i ministar Filipović i neka oni isključe vodu. Znamo da se iz ovog kraja vodom napaja i splitski i omiški dio, tako da je to oko 4 milijuna kubika, a više od 1 milijun kubika ide izvan Cetinske krajine. Dakle, ako bude bilo kakve potrebe za poskupljenjima koja su nam nametnula, bit će to poskupljenja kakva su i kolika su oni i tražili’, kazao je Bulj, dodajući kako ga u svemu ovome potiho podržavaju svi gradonačelnici i načelnici Cetinske krajine.

Direktor ‘Vodovoda i odvodnje’ Josip Mioč istaknuo je da napravljena analiza mogućeg poskupljenja vode za potrošače i gospodarstvenike uključuje smo poskupljenje struje te da u nju nisu uključili druge energente kao gorivo, trošak materijala za poslove održavanja koji je također porastao za 30 posto te fiksne troškove, pa bi cijena vode dodatno poskupila i za kućanstva i za pravne osobe. U analizu je uključena i cijena vode prema Vodovodu Split, odnosno Vodovodu Omiš.

‘Crpna stanica Kosinac je jedan od dva najveća potrošača električne energije, uz Crpnu stanicu Ruda. Ove dvije crpne stanice napajaju sve vodospreme i tlačne cjevovode, kako bi voda stigla do svih potrošača. Ova je instalirane snage 0,63 megavata, a Ruda je 2 megavata, što je poprilično velika snaga. Ta postrojenja rade 24 sata dnevno, pumpe su uključene stalno, optimizirane su maksimalno koliko mogu biti i nikada ne rade sve, već ovisno o potrebi, tako da mi nemamo mogućnost uštede što se tiče njihovog rada. Mislim da se ovdje radi o kompenzaciji zbog poskupljenja plina. Ovdje na Slivu Cetine je riječ o hidroelektranama, ovdje nema plina i ne znam što je sve skupa uzrok ovom poskupljenju. Postoje i termoelektrane koje su na ugljen u kojima također nema plina, nuklearka u Krškom iz koje se također dobiva velika količina električne energije nema plina, tako da mislim da je riječ o nekim drugim procesima i da njihova poslovanja nisu poskupila toliko da se s ovako visokim cijenama može ići prema vodovodima, ali i drugim poduzetnicima’, kazao je Mioč, dodajući kako je društvo ‘Vodovod i odvodnja’ organizirano kao neprofitno trgovačko društvo i nije mu cilj nekakva dobit, već da održavanje poslovanje, ulaganje u infrastrukturu i guranje postojećih i novih projekata na području njegovog djelovanja, odnosno Cetinske krajine.

Mioč je dodao kako je udio troška električne energije u ukupnom rashodu Društva trenutno između 50 i 60 posto, a prije poskupljenja je bio između 10 i 15 posto. Naglasio je kako Društvo ima preko 30 precrpnih stanica, koje su također veliki potrošači, te da će kroz projekt Aglomeracije dobiti još novih precrpnih stanica za vodu i za odvodnju.