STOŽER CZSDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 13.03.2022.
13. ožujka 2022.
cz
Održano osposobljavanje civilne zaštite
14. ožujka 2022.
Aequum

U Gradskoj vijećnici Grada Sinja održana je prezentacija na temu prijedloga projekta arheološkog istraživanja nalazišta Čitluk, poznatijeg pod nazivom Aequum.

Prezentaciju je pred okupljenima održala magistra arheologije Jelena Lapić, polaznica doktorskog studija arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te članica Centra za europsku i mediteransku arheologiju.

Podsjetimo, Arheološko nalazište Čitluk poznatije kao antički grad Aequum je nastao u 1. stoljeću naše ere za vrijeme cara Claudija, a uvršten je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao zaštićeno kulturno dobro.

Prostor na kojemu se nalazio antički grad Colonia Claudia Aequum djelomično je istražen, a pronađeni arheološki ostaci danas nisu vidljivi. Područje Aequuma uglavnom je istraživano povremenim zaštitnim arheološkim iskopavanjima na malim površinama, s nepotpunim otkrivanjem građevnih cjelina kao i njihovog arheološkog konteksta. Prema procjenama istraženo je oko 8 % arheološkog lokaliteta, a na području lokaliteta sve je veći broj ilegalnih tragača amatera za arheološkim ostacima koji devastiraju nalazište te je predložen početak arheoloških istraživanja.

Stručna zajednica pozdravila je inicijativu magistre Lapić te su nužnim ocijenili početak istraživanja na Aequumu u Čitluku.

Gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj dao je punu podršku inicijativi te predložio osnivanje tima stručnih suradnika koji će odrediti dinamiku istražnih radnji na lokalitetu.

Istraživanje bi se trebalo provoditi u tri faze, a utvrđenom morfološkom i prostornom strukturom antičkog grada, upotrebom digitalne tehnologije kao mehanizama povećanja vidljivosti kulturne baštine, poboljšanom javno turističkom infrastrukturom stvorit će se nužni infrastrukturni preduvjeti za razvoj malog i srednjeg poduzetništva i otvaranje navih radnih mjesta, te stvaranje iznimne kulturne atrakcije na prostoru grada Sinja.