Podijeljeni prvi paketi u sklopu projekta ZAŽELI – „Susjede brinu o susjedima“
21. svibnja 2019.
Gradu Sinju dodijeljeno 250.000,00 kn iz Programa podrške brdsko – planinskim područjima
21. svibnja 2019.

U sklopu projekta „Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“ u sjedištu Ministarstva hrvatskih branitelja, 20. svibnja 2019., potpisani su sporazumi o suradnji s predstavnicima Daruvara, Petrinje, Sinja i Šibenika. Time se nastavlja najvažniji strateški projekt Ministarstva koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

U veteranskim centrima omogućit će se pružanje njege i pomoći kroz provedbu trotjednih personaliziranih programa, a osim korisnicima u privremenom smještaju, bit će dostupni i ostalim osobama iz ciljane populacije koje su zainteresirane za sudjelovanje u dnevnim aktivnostima koje će se tamo provoditi. Uz osnovnu fizičku rehabilitaciju, u njima će se provoditi sportske i rekreativne te edukativne aktivnosti u cilju očuvanje zdravlja i prevencije te promjene stila života i eliminacije loših navika.

Uspostavom veteranskih centara rasteretit će se postojeći sustav pružanja psihosocijalne pomoći ciljanoj populaciji te implementirati nove vrste usluga koje će odgovoriti na novonastale potrebe populacije. To će uključivati formiranje multidisciplinarnih timova koji će djelovati u veteranskim centrima te analizirati potrebe svakog korisnika i temeljem toga mu pružati personalizirane usluge, što će znatno pospješiti postupak rehabilitacije i psihosocijalnog osnaživanja.
U okviru pripreme i provedbe ovog projekta Ministarstvo hrvatskih branitelja dužno je osigurati preduvjete za učinkovitu suradnju s jedinicama lokalne samouprave potpisivanjem sporazuma kojim se utvrđuje suradnja, odnosno prava i obveze, pri uspostavi i radu veteranskih centara u Republici Hrvatskoj.

Gradovi osiguravaju priključenje centara na pristupne ceste i komunalnu infrastrukturu te pružaju podršku Ministarstvu u radu veteranskog centra uključenjem lokalnih dionika u provedbu psihosocijalnih programa i programa tjelesne rehabilitacije za korisnike. Ministarstvo je odgovorno za izvršavanje svih investitorskih poslova, ishođenje dozvola, ugovaranje izgradnje i osiguravanje stručnog nadzora. Ministarstvo će uspostaviti suradnju s lokalnim dionicima, standard kvalitete u pružanju sveobuhvatne skrbi korisnicima veteranskih centara te kriterije i proceduru odabira korisnika.

Tijekom svečanosti potpisivanja sporazuma, državna tajnica Nevenka Benić pobliže je objasnila detalje projekta te najavila otvorenje i petog veteranskog centra u Osijeku. „Širit ćemo mrežu veteranskih centara i već sada mogu potvrditi kako će se peti veteranski centar vrlo brzo uspostaviti u Osijeku, za što je Ministarstvo osiguralo sve potrebne preduvjete. Upravo zbog toga naša suradnja s jedinicama lokalne samouprave mora biti jednako uspješna kao i dosad, kako bismo maksimalno iskoristili priliku koju nam pružaju EU projekti i sufinanciranim sredstvima europskih fondova doprinesemo poboljšanju kvalitete življenja naše populacije.“

Ministar Medved istaknuo je kako provedbom ovog projekta Ministarstvo unaprjeđuje sustav pružanja skrbi braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata EU sredstvima, što je doprinos ispunjenu vizije i strateških ciljeva. Posebno je zahvalio gradonačelnicima gradova u kojima će se veteranski centri izgraditi. „Zahvaljujem vam na svoj dosadašnjoj suradnji koja nas je dovela do ovog svečanog trenutka. Naša je suradnja već nekoliko godina iznimno uspješna, a danas ćemo joj dati i formalni okvir koji je nužan u ovom stadiju projekta, kada ispunjavamo zadnje preduvjete prije početka izgradnje centara.“

Nakon potpisivanja sporazuma, u ime gradova potpisnika, obratila se gradonačelnica Sinja Kristina Križanac koja je istaknula da je ovaj projekt na dobrobit branitelja i lokalne zajednice jer ima humanitarni i gospodarski karakter. Naglasila je kako vjeruje da nije kasno da se dijelu branitelja koji imaju poteškoće pomogne, zahvalivši i čestitavši ministru Medvedu i cijelom timu Ministarstva na upornosti.