Poziv za dostavu ponuda za nabavu „Dobava vertikalne i izvedba horizontalne signalizacije“
6. travnja 2023.
Poziv za dostavu ponuda za nabavu robe „Pasivna mrežna infrastruktura – strukturno kabliranje“
7. travnja 2023.

Radnici „Čistoće Cetinske krajina d.o.o“ danas će primiti plaću zahvaljujući Gradu Sinju i gradonačelniku Miru Bulju koji je naložio da se toj tvrtki iz Proračuna Grada Sinja isplati 25.000 eura pozajmice kako bi radnici dostojanstveno mogli proslaviti najveći kršćanski blagdan Uskrs.

Takva Odluka donesena  je nakon što je utvrđen dug firme u iznosu većem od 2 milijuna kuna za koji se prethodno nije znalo i koji je bivša direktorica skrivala od svih suvlasnika. 

Podsjetimo, na Skupštini tvrtke koja se trebala održati u utorak 4. travnja pojavili su se samo predstavnici Grada Sinja i Općine Otok dok se predstavnici Grada Trilja i Općina Hrvace i Dicmo nisu odazvali pozivu.

 Jedna od točki dnevnog reda sazvane Skupštine trebala je biti Odluka o sklapanju upravnog ugovora s ministarstvom financija radi obročnog plaćanja dospjelog poreznog duga za PDV koji iznosi preko 55.000 eura kao i nova sistematizacija ranih mjesta.

Svojim nedolaskom članovi Skupštine pokazali su krajnju nezainteresiranost za rješavanje financijskih problema tvrtke pritom znajući da nova direktorica nije ovlaštena samostalno donijeti odluku o načinu vraćanja duga.

Prisutni članovi Skupštine ipak su upoznati su sa stvarnim financijskim problemima na dan 31. 01. 2023. kad je dugovanje prema dobavljačima bilo više od 2 milijuna kuna.

Gostujući u programu Hit radija gradonačelnik Grada Sinja stanje u toj tvrtki ocijenio je neodrživim.

Podsjetio je kako su veći problemi počeli prošle godine, kada se bivša direktorica Ivana Živaljić, spremala na novu dužnost u Gradu Trilju, a paralelno s tim napravila je novu sistematizaciju radnih mjesta, protiv koje je bio jedino predstavnik Grada Sinja u Skupštini, te popunila  odgovorne pozicije imenovanjima osoba na odgovorne funkcije bez jasnih kriterija i bez vizije na koji će način povećati prihode ionako prezadužene tvrtke.

Ovakva sistematizacija radnih mjesta jasno je pokazivala dodatno financijsko opterećenje dok se nije razmišljalo o racionalizaciji troškova i aktivaciji postojećih kapaciteta koji bi dugoročno donosili prihode.

Da je bivša direktorica povisila radnicima koji čiste ulice i sakupljaju otpad plaće ne bih rekao ništa. Ona je novom sistematizacijom povećala ukupni trošak za 250.000 kuna na godišnjoj razini voditeljima i zamjenicima voditelja određenih sektora čija radna mjesta nemaju nikakvu mjerljivu svrhu. Pokušavao sam doći do odgovora na razne načine, ali je direktorica je bila čuvanija od Pentagona i nedostupna. 

Kao gradonačelnik Grada Sinja dajem potpuni blagoslov novoj direktorici za poništenje ranije donese sistematizacije te donošenje nove koja će vrednovati rad i radnika. Što se tiče povećanja cijena usluga Čistoće građanima na nju neću pristati dok ne vidim što se događa na groblju, dok ne doznam zašto i gdje se trošio novac, što je s automehaničarskom radionicom, jesu li sredstva tvrtke korištena u privatne svrhe te zašto ima previše osobnih vozila, a premalo radnih strojeva i kamiona koji su potrebni za rad na terenu,“ rekao je Gradonačelnik koji se osvrnuo i na nedostatak osnovnih sredstava za rad.

Nemaju ni radne robe, hodaju u šupljim cipelama, a direktorica je svojim podobnicima dizala plaće“, rekao je gradonačelnik Bulj te se zapitao kako do sada još nisu štrajkali.

Gradonačelnik je radnicima poručio  da oni i njihove obitelji nisu samo evidencijski broj te da im želi da na posao idu neopterećeni za svoju budućnost te ih zaželio sretne i mirne nadolazeće blagdane. 

Poslušajte emisiju na linku: