STOŽER CZ SDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 22.10.2021.
22. listopada 2021.
MIRO BULJ
Gradonačelnik Bulj pronašao na tisuće skrivenih letaka
22. listopada 2021.
PREGLEDI

Udruga Zdravi dan s Hrvatskim društvom za hipertenziju, Hrvatskom zakladom za znanost, projektnim timom projekta za Digitalizaciju i unaprjeđenja nutritivne skrbi oboljelih od kroničnih bolesti, Hrvatskim zborom nutricionista, Domom zdravlja SDŽ i Gradom Sinjem danas je organizirala ispitivanja “Epidemiologija hipertenzije u Hrvatskoj(EHUH-2).

U zgradi Palacina od jutarnjih sati provodi se detaljan sistematski pregled naših sugrađana koji uključuje nalaz urina, uzorkovanje krvi, mjerenje centralnog i brahijalnog art. tlaka, mjerenje visine i metabolička vaga, UZV štitnjače, EKG, te pregled endotelne funkcije.

Do kraja dana bit će pregledano 180 Sinjana iako je broj zainteresiranih bio puno veći. Gradonačelnik Miro Bulj iznimno je bio zadovoljan odazivom naših sugrađana na sistematske preglede pa je predložio da se pregledi ponove u dogledno vrijeme.

Nalazi pretraga građana koji su sudjelovali na pregledu bit će dostavljeni liječnicima opće prakse, koji će ih potom izvijestiti.


Cilj ovog projekta je dobiti uvid u stanje populacije koja je zdrava i ne zna za nikakve bolesti i onih koji boluju od kroničnih nezaraznih bolesti, na temelju slučajnog uzorka.

Jedan od voditelja ovog projekta, prim. dr. Med Ranko Stevanović, voditelj službe za javno zdravstvo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo nam je rekao da je ovaj projekt zapravo nastavak projekta koji je proveden prije petnaest godina i koji je prije svega usmjeren na hipertenziju, koja je povezana s prekomjernim unosom soli u svakodnevnoj prehrani. Svim građanima kojima se pronađe bilo kakav problem će se odmah intervenirati kod liječnika opće prakse ili kod specijalista.

Voditelj projekta „ Epidemiologija hipertenzije u Hrvatskoj“ akademik Bojan Jelaković izrazio je zadovoljstvo odazivom građana u Sinju, te je istaknuo da je vrlo važno provoditi ovakve programe kako bi se probudila svijest građana i potakla briga o zdravlju. Akademik je upozorio da se u drugim gradovima Hrvatske u sklopu istraživanja pokazalo da je velika učestalost hipertenzije, prekomjernog unosa soli, te učestalost šećerne bolesti. Cilj ovakvog projekta je i potaknuti nadležne institucije da što češće provode slične programe i akcije.

Akciji su se odazvali i zamjenik gradonačelnika Denis Bobeta i savjetnica gradonačelnika Božena Romac.