grad vukovar
Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje
16. studenoga 2022.
Obavijest o odabiru najpovoljnije ponude
16. studenoga 2022.

Uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u četvrtak u Gradskom kinu Sinj prikazat će se film „Šesti autobus“.

Ova potresna drama o padu Vukovara svoje uporište ima u istinitoj priči o tzv. šestom autobusu kojim su zarobljeni branitelji i ranjenici odvezeni iz Vukovarske bolnice, a čija sudbina nije poznata ni nakon više od 30 godina.

Radnja prati mladu ženu koja pokušava saznati gdje, kako i zašto je muškarac iz njezine prošlosti nestao tijekom rata koji je zaprepastio Europu i svijet, rata u Vukovaru.

To je film o ljudima čija je sudbina i dalje nepoznata, o potrazi za identitetom, za vjerom, povezivanju i otkupu.

“Potraga za istinom na mjestu gdje je istina selektivna, neuhvatljiva pa čak i zastrašujuća. Finalno je film o buđenju i slobodi, koji se temelji na izvorima prikupljanim više od 10 godina“, istaknuli su autori o filmu

Glumačku ekipu predvode Marko Petrić i Zala Djuric, uz Radu Vulina, Živka Anočića, Pavla Matuškog i Ozrena Grabarića.

Scenarij potpisuje Dominik Galić, direktor fotografije je Filip Starešinić, montažerka Ivana Fumić, oblikovatelj zvuka Dario Domitrović, a glazbu za film radio je Ante Gelo, koji zajedno s Goranom Baretom potpisuje song “Život kao rijeka”.

Film je nastao  u produkciji Umjetničke organizacije MissArt, s producentom Dominikom Galićem. Ostali producenti su Robert Piršl i Bojan Kanjera, a koproducent je Dario Domitrović (Embrio Production). 

Projekcija filma „Šesti autobus“  održati će se u četvrtak, 17. studenoga s početkom u 20 sati, a za sve gledatelje projekcija je besplatna.

Film je dobio preporuku za gledanje Ministarstva znanosti i obrazovanja za učenike završnih razreda srednje škole.