Sinjskim umirovljenicima besplatna članarina za knjižnicu
5. listopada 2022.
Obilježena 31. obljetnica osnutka 126. brigade HV-a
6. listopada 2022.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Sinja koja je održana jučer, 04. listopada 2022. usvojen je program za  poticanje poduzetništvana području Grada Sinja u 2022. i 2023. godini.

 U Proračunu Grada Sinja za tu namjenu osigurano je 500 tisuća kuna, a sredstva su namijenjena za novoosnovana poduzeća (koja su osnovana najviše 3 godine prije dana podnošenja projektnog prijedloga), postojeće gospodarske subjekte te za subvencioniranje zapošljavanja.

Kroz Mjeru 1. novoosnovanim poduzećima iz kategorije deficitarnih zanimanja potpora će se odobravati u 100 postotnom  iznosu opravdanih troškova, najviše do 50 tisuća kuna, a najmanje 10 tisuća kuna, a za korisnike potpore iz područja ostalih zanimanja, potpora će se odobravati u 75 postotnom iznosu opravdanih troškova, najviše do 50 tisuća kuna, a najmanje 10 tisuća kuna.

Korisnicima Mjere 2. iz područja  deficitarnih zanimanja, potpora će se odobravati u 80 postotnom iznosu opravdanih troškova, najviše do 40 tisuća, a najmanje 5 tisuća kuna, dok će se korisnicima potpore iz područja ostalih zanimanja, potpora odobravati u 60 postotnom iznosu opravdanih troškova, najviše do 40 tisuća kuna, a najmanje 5.000,00 kuna.

Prihvatljivi troškovi za Mjeru 1. i Mjeru 2. su svi strogo namjenski troškovi prijavitelja koji su jasno povezani s prihvatljivim aktivnostima.

Mjera 3. odnosi se na poticanje zapošljavanja, a korisnicima će sredstva biti isplaćena jednokratno za svaku novozaposlenu i to u visini od 25 posto zbroja bruto II plaća novozaposlene osobe u proteklih 6 mjeseci za koje se dodjeljuje potpora, najviše do 15 tisuća kuna ukupno. Ukupna potpora za svaku novozaposlenu osobu s invaliditetom korisnicima će biti isplaćena jednokratno u visini 35 posto zbroja bruto II plaća novozaposlene osobe s invaliditetom u proteklih 6 mjeseci za koju se dodjeljuje potpora, najviše do 21 tisuću kuna ukupno.

Amandmanom gradonačelnika Bulja Program ja dopunjen je Mjerom 4. koja je namijenjena poticanju ulaganja u smještajne kapacitete. Potpora se dodjeljuje u svrhu subvencioniranja ulaganja u smještajne kapacitete te podizanje kvalitete smještajnih kapaciteta na području grada Sinja. Potpora će se  dodjeljivati za stvaranja novih smještajnih kapaciteta, odnosno za povećanje broja ležaja/stvaranje novih ležaja, kreveta. Korisniku će potpora od 50 posto za prihvatljive troškove, a najviše u iznosu do 2,5 tisuća kuna po novo registriranom ležaju u godini u kojoj se podnosi zahtjev za dodjelu potpore biti dodijeljena uz uvjet registrirane djelatnosti. Tijekom jedne godine korisnik može ostvariti najviše do 10 tisuća kuna potpore.

Grad Sinj će tijekom listopada raspisati Javni poziv u kojem će se odrediti rokovi i svi uvjeti za podnošenje prijava.