ČUDO
Čudo osvojilo Sinjane
2. travnja 2022.
STOŽER CZSDŽ
PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 03.04.2022.
3. travnja 2022.
steam week

Prvi Stem Week u Sinju svečano je zatvorio gradonačelnik Miro Bulj.

Protekli tjedan u okviru prvog izdanja Stem Weeka, u Galeriji Sikirica odvijao SE vrlo zanimljiv i bogat program. Održane su brojne radionice, predavanja i jedna vrlo zanimljiva, interaktivna izložba pod naslovom ‘Žene u znanosti’. Podsjetimo, ovaj hvalevrijedan projekt inicirala je Marija Gaurina, profesorica matematike i fizike, ujedno i doktorandica na PMF-u Sveučilišta u Splitu. Na ideju je, kako sama ističe, došla zahvaljujući radu u Tehničko-industrijskoj školi koja se kolokvijalno u našoj sredini naziva ”muškom” i mahom je upisuju dječaci, a nekako je i među roditeljima uvriježen stav da je obrazovni program ustanove ”prilagođen” dječacima te nije za djevojčice.

Potrebno je osvijestiti da ne postoje ‘muška’ ili ‘ženska’ zanimanja te poticati djecu da svoje srednjoškolsko obrazovanje biraju prema području vlastitog interesa i sklonosti, a ne prema stereotipima i nametnutim očekivanjima’, naglasila je profesorica Gaurina.


Važno je istaknuti kako su se njenom pozivu odazvale profesorice svih sinjskih srednjih i osnovnih škola, kao i kolegice iz osnovnih škola Trilja, Otoka i Hana. One su mentorirale svoje učenike/ce u procesu istraživanja života i rada onih znanstvenica, koje nažalost još uvijek nisu dobile zasluženu vidljivost u javnosti. Svoja saznanja su snimili u obliku audio snimke, koje su posjetitelji mogli putem aplikacije poslušati u okviru izložbe ‘Žene u znanosti’.
Za vrijeme trajanja STEM weeka, osim zanimljive interaktivne izložbe, učenici/e su mogli sudjelovati na brojnim radionicama i predavanjima. Tako su pod mentorstvom akademskog slikara Ivana Svaguše imali priliku naučiti osnove stripa i kako u kratkom vremenu likovno i tekstualno prikazati priču jedne od zaboravljenih znanstvenica. Uz radionice, nešto više o stripu na filmu, te o strip junakinjama i junacima koji su doživjeli uspješne i one malo manje uspješne ekranizacije, govorio je filmski kritičar Mladen Vušković. U okviru događaja održano je i predavanje na temu žena u industriji. O važnoj ulozi koju je imala Tvornica i predionica konca Dalmatinka na razvoj ženske emancipacije u Sinju i širem Cetinskom kraju, govorila je kustosica i voditeljica Galerije Sikirica, Dragana Modrić. Zadnji dani STEM weeka bio je rezerviran za STEM radionice, koje je vodile profesorica Marija Gaurina. Ove iznimno dobro posjećene radionice pokazale su kako znanost može biti zabavna i jako slatka. Naime, o bojama, valovima i optici učilo se preko M&M bombona, što je izazvalo pravo veselje kod učenika.


STEM Week je svečano zatvorio gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj koji je u prigodnom govoru zahvalio organizatorima i pohvalio ovu iznimnu važnu inicijativu, te se obratio prisutnim učenicima riječima – znanje je najvrijednija stvar u životu koju vam nitko nikada ne može oduzeti.

Učenici koja je postigla najbolje rezultate na kvizu o ženama u znanosti, gradonačelnik je uručio prigodni dar, knjigu pod nazivom ’50 žena u znanosti’, u izdanju Školske knjige, izdavačke kuće koja je inače glavni sponzor STEM Weeka u Sinju.


Profesorica Marija Gaurina također se zahvalila Gradu Sinju na podršci, svojim kolegama i kolegicama na suradnji, kao i svim učenicima te najavila temu za sljedeću godinu – Fly me to the Moon, a koja će biti u znaku znanstvenih otkrića koja su potaknuta čovjekovim odlaskom na Mjesec. Također, ove godine u projekt su se uključile škole s područja Osijeka, a već imamo najavu škola s područja Rijeke, Zagreba i Zadra za sljedeće izdanje, što me posebno veseli i pokazuje da smo na dobrom putu – istaknula je profesorica Gaurina.


Može se zaključiti kako je prvo izdanje sinjskog Stem Weeka prošlo iznimno uspješno i da jedva čekamo sljedeće!