Svečano otvoren 14. Nacionalni sajam pršuta Sinj 2019.
13. travnja 2019.
logo_gradSinj_naslovna
Obavijest o provođenju postupka upisa djece u programe vrtića i jaslica Dječjeg vrtića Bili cvitak Sinj
15. travnja 2019.

Ovogodišnji 14. po redu Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda „Sinj 2019.“ završio je danas svečanom dodjelom priznanja i nagrada. Šampionsku titulu ponio je pršut M.T.O. Mrki iz Pakovog sela.
Na ocjenjivanje je ove godine pršute donijelo 12 pršutara. Pored šampionskog pršuta, plaketu vicešampiona dobila je za svoj proizvod pršutana Herceg iz Prologa kraj Ljubuškog. Zlatnu plaketu kvalitete Dalmatinskog pršuta dobila je pršutana Smjeli iz Dugopolja, a zlatnu plaketu kvalitete pršuta MEL Mesnice Lovrić. Svi prvo nagrađeni dobili su i Zlatne diplome za kvalitetu, a isto priznanje dobili su i T.O. Diana Vinovo Gornje, Sušara Perajica – Čvrljevo, Market Žužić – Krk, Dim MES, Delicije Marović, P.Z. Svilaja Maovice. Srebrenu diplomu za kvalitetu dobili su pršutana Pupačić i OPG Poljak Glavice.
Priznanja najboljim pršutarima uručili uz članove Organizacijskog odbora, direktorica PC Sinj Ana Barać, čelnica Povjerenstva za ocjenjivanje pršuta doc. dr. sc. Mladenka Šarolić, predsjednik Županijske komore Split Jozo Tomaš i sinjska gradonačelnica Kristina Križanac, koja je svečano zatvorila Sajam.
Na svečanosti zatvaranja, predsjednik Županijske komore Split Jozo Tomaš dodijelio je u ime Komore, Povelju za stjecanje kvalitete „Izvorno Hrvatsko“ šampinu Sajma.
Direktorica PC Sinj Ana Barać kazala je kako je 14. Nacionalni sajam pršuta opravdao sva očekivanja, te kako treba zajedno sa strukom težiti k još većem podizanju kvalitete pršuta.
Ovogodišnji, kao i prethodne sajmove, pratio je kulturno – umjetnički program u kojem su sudjelovale kulturno umjetničke skupine URIG Otok i KUD Cetina te KUD Lika iz Ličkog Osika.
Posjetitelji sajma danas su imali prigodu vidjeti i prezentaciju tradicijske hrane kroz program „U zemane“, kojeg su prezentirali članovi KUD-Cetina u tradicionalnim narodnim nošnjama.
Uz izložbeni dio i ovogodišnji Sajam ponudio je i izazvao veliki interes izlagača za edukativne radionice i prezentacije. Tijekom manifestacije prezentirane su novosti u 2019. godini iz Mjera Ruralnog razvoja – Europski poljoprivredni fond 2014 – 2020, IAKS mjere ruralnog razvoja – novosti (M10, M11 i M14), Mogućnosti diversifikacije iz Programa ruralnog razvoja – Tip operacije 6.2.1., Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, Tip operacije 6.4.1 Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.
U sklopu Sajma organizirani su okrugli stolovi, predavanja i predstavljana programa vladinih i drugih institucija, Ministarstva poljoprivrede, udruženja i komora, banaka i fondova, predstavljeni su i Razvojni programi Splitsko-dalmatinske županije, Razvojni programi Grada Sinja, HBOR-a, Promocija oznaka Kvalitete ‘Hrvatska kvaliteta’ i ‘Izvorno hrvatsko’ – HGK Županijske komore Split.